Slovenya Vizesi

Slovenya Vizesi

Slovenya Cumhuriyeti ismi ile de resmi ilişkilerde geçmekte olan Slovenya, kıta olarak Avrupa Kıtası’nda yer almakta olan bir ülkedir. Slovenya konumu itibariyle Orta Avrupa olarak bilinen bir bölgede bulunmaktadır.

Slovenya’nın komşu ülkeleri arasında İtalya, Avusturya, Macaristan ve Hırvatistan gibi diğer Avrupa kıtası ülkeleri yer almaktadır. Slovenya Cumhuriyeti, uzun yıllar boyunca Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti sınırları içerisinde olan bir ülke olmuştur.

Ancak Slovenya, 1991 yılına gelindiğinde bağımsızlığını ilan etmiş ve o tarihten beri de bağımsızlığını koruyan bir ülke konumundadır. Slovenya Cumhuriyeti oldukça genç cumhuriyetlerden bir tanesidir.

Slovenya Cumhuriyeti’nin başkenti aynı zamanda ülkenin en ünlü şehri de olan Lübliyana isimli şehridir. Slovenya da resmi dil Slovence olsa da ülkede ağırlıklı olarak vatandaşları tarafından İtalyanca da konuşulmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Slovenya’yı ziyaret etmek için yoğun bir ilgi duymaktadır. Bu sebeple de Türk vatandaşlarının kafalarını meşgul eden konuların en başında Slovenya vizesi gelmektedir.

Anlaşma Vize olarak ekibimizde yer alan ve her biri alanında uzman olan vize temsilcilerimiz ile sizlere Slovenya vizesi hakkında her konuda yardımcı olmaktayız.

Slovenya Vize İstiyor mu?

Son yıllarda gittikçe gelişen ulaşım ağları nedeni ile pek çok kişi kendi ülkesi dışında bulunan diğer ülkeleri de kolaylıkla seyahat edebilmektedir. Bu nedenle de dünya çapında diğer ülkeleri ve kültürleri görmek amacı ile yapılan turistik seyahatlerde büyük bir artış bulunmaktadır.

Ancak günümüzde birçok ülke, diğer ülkelerden gelecek kişiler için vize uygulaması yürütmektedir. Bu durum Slovenya için de geçerli olmakla birlikte Slovenya vize istiyor mu? sorusunun yanıtı da evet olarak verilmektedir.

Slovenya’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın bu seyahatlerini gerçekleştirmeden önce Slovenya vizesi almaları gerekmektedir. Bu nedenle vize alması gerektiğini öğrenen birçok vatandaşımız, vize alma sürecinin zor olacağını düşünerek Slovenya vizesi almak zor mu? sorusunu sormaktadır.

Bu konu hakkında vatandaşlarımızın endişe ettiği kadar zorlu bir süreç yaşanmadığını söylemek mümkündür. Çünkü Slovenya’dan alınacak vizeler, diğer Avrupa ülkelerinden alınacak olan vizeler ile benzer bir süreci kapsamaktadır.

Slovenya vizesinin diğer Avrupa ülkelerindeki vize süreçleri ile benzerlik taşıması durumu da kişilerin Slovenya vizesi Schengen mi? sorusunu sormalarına sebep olmaktadır. Slovenya Cumhuriyeti çevresinde bulunan pek çok ülke gibi Schengen bölgesi ülkelerinden bir tanesidir.

Bu sebeple alınacak olan Slovenya vizesi, Slovenya Schengen vizesi olarak da söylenebilmektedir. Slovenya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Slovenya’ya giriş yapma konusunda sorun yaşamamaları için Slovenya vizesi almalarını istemektedir.

Slovenya Cumhuriyeti, ülkeye giriş için alınmasını istediği Slovenya vizesi konusunda diğer Avrupa ülkeleri gibi bazı vatandaşlarımıza ayrıcalık tanımaktadır. Bu ayrıcalık vize muafiyeti olmak ile birlikte yalnızca 90 günü aşmayacak Slovenya seyahatleri için vize muafiyetinden yararlanılabilmektedir.

Vize muafiyeti hakkı elde etme şansı olan vatandaşlarımız şöyledir; sahip olduğu pasaport türü siyah (diplomatik) pasaport, yeşil (hususi) pasaport ya da gri (hizmet) pasaport türü olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.

Yalnızca bordo (umumi) pasaport türüne sahip olan vatandaşlarımızın ise Slovenya seyahatlerini gerçekleştirmeden önce mutlaka Slovenya vizesine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Slovenya Vize Türleri

Yıl içerisinde Slovenya’ya seyahat etmek isteyen kişilerin, Slovenya’yı ziyaret etme amaçlarına göre değişmekte olan farklı Slovenya vize türleri arasından uygun vize türünü seçmeleri gerekmektedir.

Slovenya vize türleri, Slovenya Büyükelçiliği tarafından belirli seyahat nedenlerine göre ayrılmıştır. Slovenya’ya giriş yapabilmek için Slovenya vizesi alması yasal bir zorunluluk olan bordo pasaport sahibi vatandaşlarımız, kendilerine uygun olacak vize türünü belirlemelidir.

Başvuru yapılacak olan Slovenya vizesi türü, kişilerin vize başvuru sürecinde hazırlaması gereken belgelerin hangi belgeler olduğundan vize başvurusu süresince ödemeleri gereken ücretler de dahil olmak üzere birçok farklı konuyu doğrudan etkilemektedir.

Slovenya Büyükelçiliği tarafından belirli kategorilere ayrılmış olan Slovenya vize türlerini şu şekilde belirtmek mümkündür;

  • Turistik Vize: Slovenya’yı turistik amaçlı ziyaret etmek isteyenlerin başvurduğu vizedir. Gezi planları, otel rezervasyonları, seyahat tarihleri ve seyahat masrafları gibi belgeler sunulmalıdır.
  • İş Vizesi: Slovenya’da çalışmak veya iş seyahati yapmak isteyenlerin başvurduğu vizedir. Slovenya’da bir işveren tarafından iş teklifi almak ya da iş amaçlı bir toplantıya katılmak gerekebilir.
  • Öğrenci Vizesi: Slovenya’da öğrenim görmek isteyenlerin başvurduğu vizedir. Bir üniversiteye kayıt yaptırmak ya da öğrenci değişim programına katılmak gerekebilir.
  • Aile Ziyareti Vizesi: Slovenya’da yaşayan aile bireylerini ziyaret etmek isteyenlerin başvurduğu vizedir. Aile üyeleri ile ilgili belgeler sunulması gerekmektedir.
  • Transit Vize: Slovenya’ya sadece transit geçiş yapmak isteyenlerin başvurduğu vizedir. Bu vize genellikle kısa süreli olup, seyahat planları ve hedef ülke vizesi gibi belgeler sunulması gerekmektedir.

Bu vize türleri arasından Slovenya’ya yapacağınız seyahatin nedenine en uygun olacak vize türünü tercih etmeniz son derece önemlidir. Aksi halde seyahat amacı ile çelişen bir vize türüne başvuru yapılması durumunda vize başvurunuzun Slovenya Büyükelçiliği tarafından olumsuz olarak değerlendirilme ihtimali oldukça yüksektir.

Slovenya Vize Randevusu

Slovenya’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın Slovenya vize randevusu hakkında da soruları olabilmektedir. Bu soruların başında, vize başvuru işlemleri için hangi merkezden randevu alınması gerektiği bulunmaktadır.

Slovenya vizesi almak isteyen vatandaşlarımız bu işlemleri için başvuru yapabilecekleri birden fazla vize başvuru merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerden biri Ankara’da yer alan Slovenya Büyükelçiliği, diğeri de İstanbul’da bulunan Macaristan Konsolosluğu’dur. Slovenya’nın ülkemizde konsolosluğu bulunmamaktadır.

Slovenya Vize Başvurusu

Slovenya’yı ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımızın bu seyahatlerini gerçekleştirmeden önce yapmaları gereken Slovenya vize başvurusu işlemleri konusunda kafaları karışabilmektedir. Kişilerin ilk olarak hangi Slovenya vizesi türüne başvuru yapacaklarına karar vermeleri önemlidir.

Daha sonra ise Slovenya vizesi türüne göre farklılık gösteren ve Slovenya Büyükelçiliği tarafından Slovenya vizesi için talep edilen evrakların hazırlanması gerekmektedir. Bu evraklar kesinlikle doğru ve eksiksiz olarak hazırlanmalıdır.

Kişiler hazırladıkları evrakları bizzat kendileri götürerek ya da kargo yolu ile vize başvurusu için randevu aldıkları merkeze teslim etmelidir.

Slovenya Vize Ücretleri

Slovenya vize ücretleri, başvurulmak istenen Slovenya vizesi türüne ve Slovenya’da kalınması düşünülen seyahat süresine bağlı olarak değişebilir. Aynı zamanda Slovenya vize ücretleri her yıl Slovenya Büyükelçiliği tarafından mevcut ekonomik şartlar göz önüne alınarak yeniden belirlenmektedir.

Bu nedenle Slovenya vize başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin güncel olarak Slovenya vize ücretleri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. 2024 yılı için geçerli olan Slovenya vize ücretleri ise şu şekilde belirtilebilir;

  • Kısa süreli Schengen vizesi (C tipi): 80 Euro
  • Uzun süreli ulusal vize (D tipi): 90 Euro

Bu ücretler Slovenya tarafından belirlenmiştir ve Schengen vizesi başvuruları için geçerlidir. Ancak, başvuru merkezi ya da konsolosluk tarafından talep edilen hizmet ücreti gibi ek ücretler de olabilir. Bu ücretler ülke ve başvuru merkezine göre değişim göstermektedir.  

Aynı zamanda kişilerin vize başvuru sürecinde hazırlamaları gereken bazı evrakların fotokopi işlemleri için de ek olarak ücret ödemeleri gerekebilir. Benzer şekilde 6 ayı geçmiş olan biyometrik fotoğraflar kabul edilmediğinden kişilerin yeniden biyometrik fotoğraf çektirmeleri de ücreti etkileyebilir.